وکیل رباخواری می تواند کمک شما کند تا مالی را که از شخص ربا خوار گرفته اید را از ربا خارج کند و به شما کمک کند تا با بازپرداخت مبلغ اصلی به ربا خوار تمامی وثیقه خود را دریافت کنید.
بر اساس قانون ربا گیرنده، ربا دهنده و واسطه این رابطه هر سه مجرم محسوب می شود. البته در شرایطی خاص ربا گیرنده ممکن است از این جرم تبرئه شود. به طور مثال اگر ثابت شود که ربا گیرنده در فشار و اضطرار بوده. نکته مهم دیگری که به گفته وکیل رباخواری باید به آن توجه داشت این است که مجازات این جرم به صورت تعزیری تعیین شده است
وکیل رباخواری را می توان یکی از انواع وکلا در گروه کیفری دانست. زمانی که از یک قانون یا یک مفهوم یا یک وکیل در امور کیفری صحبت می کنیم، ناخواسته این نکته به ذهن ما می رسد که این مفهوم، وکیل یا … ارتباط مستقیمی با مفهوم جرم دارد.
بنابراین زمانی که گفته می شود وکیل رباخواری یک وکیل کیفری است بدین معنی است که در قانون ایران رباخواری به عنوان یک جرم شناخته شده است. بنابراین عملا ما در این مقاله با مفهوم جرم و سایر مفاهیم وابسته به آن سر و کار خواهیم داشت.
از طرف دیگر رباخواری به عنوان یک مفهوم غیر شرعی و گناهی بزرگ در اسلام تعریف شده است. با توجه به این که بخش عمده ای از قوانین ایران بر اساس اسلام و شرع تدوین شده، می توان گفت که کاملا طبیعی است که در قانون کشور نیز رباخواری به عنوان یک جرم شناخته شود.
بنابراین مسئله ای که وجود دارد این است که وکیل رباخواری نه تنها با مفاهیم قانونی بلکه با مفاهیم شرعی و اسلامی نیز سر و کار دارد. یکی از مهمترین سوالاتی که معمولا در خصوص رباخواری مطرح می شود این است که آیا مجازات این جرم حدی است یا خیر؟ نظر شما در این خصوص چیست؟
وکیل رباخواری را زمانی می تواند از نظر کارکرد و اهمیت مورد بررسی قرار دهیم که ابتدا با مفهوم امور کیفری و ارکان آن در قانون به درستی آشنا شویم. در واقع می توانیم اینگونه بیان کنیم که برای شناخت وکیل رباخواری باید ابتدا محدوده فعالیت و چارچوب های کاری او را بشناسیم.
به طور کلی هر چیزی که در قانون وجود دارد بر اساس دو مفهوم حقوقی و کیفری قابل بیان است. قانون در بخش حقوقی به حقوق هر فرد در جامعه می پردازد. در واقع در این بخش از قانون مشخص می شود که هر کدام از افراد جامعه در موقعیت های مختلف باید چه چارچوب هایی را رعایت کنند.
اما قانون در امور کیفری به مفهوم بسیار مهم جرم می پردازد. در کلام ساده تر در این بخش از قانون مشخص می شود که جرم چیست، چگونه اثبات یا رد می شود، چه مجازاتی دارد و چگونه این مجازات باید اجرایی شود. یک وکیل در امور کیفری مانند وکیل رباخواری موظف است که در هر کدام از این بخش ها فعال باشد.
اگر بخواهیم ساده تر بیان کنیم یک وکیل کیفری باید بتواند در سه بخش اثبات یا رد جرم، تعیین مجازات و اجرای مجازات از موکل خود دفاع کند. این عمومی ترین و اصلی ترین وظیفه ای است که می توانیم برای یک وکیل در امور کیفری مانند وکیل رباخواری در نظر داشته باشیم .
اسلام و قانون نسبت به ربا و رباخواری دیدگاه بسیار بدی دارند. در واقع هر دو این مراجع معتقد هستند که ربا به عنوان یک عمل مجرمانه مستحق مجازات های سنگینی است. اما چرا؟ برای پاسخ به این پرسش و کشف چرایی آن بهتر است رباخواری را از منظر اقتصادی مورد بررسی قرار دهیم.
اگر اقتصاد را به عنوان یک مدل ماشینی پر از چرخ دنده های ریز و درشت در نظر بگیریم، هر کدام از بنگاه های اقتصادی مانند کارخانه ها و مغازه ها و … به عنوان یک چرخ دنده در این ماشین بزرگ فعالیت می کنند.
هر کدام از این چرخ دنده ها بنا به نیاز خودشان به سایر چرخ دنده ها متصل هستند. زمانی که یک سرمایه وارد یک بنگاه اقتصادی می شود این بنگاه با کسر درصدی از آن مابقی سرمایه را به چرخ دنده های متصل به خود می فرستد. بدین ترتیب کم کم تمامی چرخ دنده ها شروع به فعالیت کرده و اقتصاد رو به جلو حرکت می کند.
ربا درست مانند یک چرخ دنده معیوب است که به هیچ چرخ دنده دیگری متصل نیست. این چرخ دنده پول را درون خود نگه می دارد و بر اساس چرخش دوباره آن بزرگ و بزرگ تر می شود. بزرگ تر شدن این چرخ دنده کم کم سایر چرخ دنده ها را از کار می اندازد و می تواند درست مانند سرطان باعث مرگ اقتصاد شود.
از نظر قانونی و تعریف شرعی برای ربا می توانیم اینگونه بیان کنیم که ربا به دو نوع قرضی و معامله ای تقسیم می شود. در صورتی که فردی مبلغ مشخصی پول قرض می گیرد و باید این مبلغ را با درصد بیشتری به صاحب آن برگرداند به آن ربا گفته می شود. همین موضوع در خصوص معامله نیز وجود دارد. اگر یک فرد اقدام به خرید ده کیلو برنج هاشمی کند و تعهد کند که در زمان مشخص بیست کیلو برنج هاشمی بازمی گرداند، معامله ربوی شناخته می شود.
بر اساس قانون ربا گیرنده، ربا دهنده و واسطه این رابطه هر سه مجرم محسوب می شود. البته در شرایطی خاص ربا گیرنده ممکن است از این جرم تبرئه شود. به طور مثال اگر ثابت شود که ربا گیرنده در فشار و اضطرار بوده. نکته مهم دیگری که به گفته وکیل رباخواری باید به آن توجه داشت این است که مجازات این جرم به صورت تعزیری تعیین شده است. یعنی این وکیل می تواند کارایی خود در خصوص تعیین مجازات داشته باشد.
بر اساس قانون مجازات اسلامی ربا گیرنده، ربا دهنده و واسطه این رابطه در صورت اثبات جرم به شش ماه تا سه سال حبس، تا 74 ضربه شلاق و جزای نقدی به اندازه ربای صورت گرفته محکوم می شوند. توجه داشته باشید که از دید قانون و اسلام ربا به اندازه ای برای جامعه خطرناک است که حتی متضرر این رابطه ( ربا گیرنده ) نیز به عنوان مجرم شناخته شده است. این نکته مهمی است که نباید آن را از یاد برد.
پیام بگذارید