با وجود اظهارنامه همیشه قرار نیست که دعاوی کیفری و حقوقی مستقیماً به دادگاه ورود پیدا کنند. در واقع قانونگذار راه میانبری برای پیگیری حق و حقوق دادجویان و همچنین مصالحه پیش از جدی شدن مسئله در پیشگاه قانون قرار داده است. البته نتیجه استفاده از اظهارنامه همیشه مشخص نیست و گاهی اوقات زمانی که این کار را انجام می‌دهیم؛ ممکن است که برای دریافت حق و حقوق خود تا حدودی دچار چالش شوید.

نکته‌ای که در این بین اهمیت دارد؛ تهیه اظهارنامه زیر نظر یک وکیل حرفه‌ای و همچنین پیگیری پرونده مربوطه به صورت قانونی در دادگاه است. همچنین باید توجه داشته باشید که برای آشنایی بیشتر با کاربرد اظهارنامه در دعاوی حقوقی در ادامه موارد تکمیلی را ارائه خواهیم کرد.

اظهارنامه چیست؟

اظهارنامه وسیله‌ای قانونی برای احقاق حق پیش از ارسال دادخواست به مراجع قضایی و طلب وصول حقوق قانونی است. در واقع با استفاده از اظهارنامه می‌توان اقداماتی را انجام داد که ممکن است شما را از مراجعه مستقیم به دادگاه برای طرح شکایت بی‌نیاز کند. در اظهارنامه باید خواسته دقیق مراجعه کننده و همچنین اطلاعات مرتبط به طرف مقابل درج شود.

امکان ارسال اظهارنامه از طریق سامانه‌های الکترونیک دادگستری به طرف دیگر دعاوی یا متهم وجود خواهد داشت. همچنین باید توجه کنید که طی روند ارسال اظهارنامه و به دنبال آن دریافت نتیجه مورد نظر ممکن است که زمان زیادی وجود داشته باشد. با این حال شما باید حتماً توجه کنید که مراحل ارسال اظهارنامه به صورت قانونی صورت بگیرند و در این بین یک وکیل رسمی دادگستری مراحل آن را تحت نظر داشته باشد.

اظهارنامه قضایی

بر اساس ماده ۱۵۶ قانون اساسی امکان ارسال اظهارنامه قضایی برای تمام افراد وجود دارد. اما باید توجه داشت که برای ارسال اظهارنامه نیاز به اطلاعات مشخص و کافی از جمله مشخصات فرستنده و مخاطب اظهارنامه و موضوع دعوی خواهید داشت.

همچنین بر اساس ماده ۱۵۶ قانون اساسی «در صورتی که اظهارنامه مشعر به تسلیم چیزی یا وجه یا مال یا سندی از طرف اظهارکننده به مخاطب باشد باید آن چیز یا وجه یا مال یا سند هنگام تسلیم اظهارنامه به مرجع ابلاغ، تحت نظر و حفاظت آن مرجع قرار گیرد، مگر آنکه طرفین هنگام تعهد محل و ترتیب دیگری را تعیین کرده باشند.» بنابراین طی شدن فرایند ارسال اظهارنامه به صورت قانونی از اهمیت بالایی برخوردار است و شما نمی‌توانید این کار را بدون حضور مراجع قضایی انجام بدهید.

کاربرد اظهارنامه قضایی

اظهارنامه قضایی به طور کلی در دو مورد کاربرد دارد. کاربرد اولیه آن مصالحه با طرفین دعوی حقوقی یا کیفری و کاربرد دوم آن هم جمع آوری اسناد و آماره است. در واقع زمانی که شما یک برگ اظهارنامه به شخص دیگری ارسال می‌کنید و می‌تواند پاسخ درخوری به اظهارنامه شما بدهد. اما اگر در این بین پس از ارسال اظهارنامه متوجه عدم پذیرش آن توسط طرف مقابل شدید؛ این اظهارنامه دیگر کاربردی ندارد و باید حتماً از طریق دادگاه مسئله را پیگیری کنید.

سند: اظهارنامه زمانی به عنوان یک آماره یا سند قانونی کاربرد دارد ‌که شما هیچ مدرکی از پرونده خود برای ارائه در دادگاه ندارید.

مصالحه: برای انجام مصالحه با طرف دیگر و عدم ورود پرونده به دادگاه هم میتوان درخواست ارسال اظهارنامه را ثبت کرد.

ورود به سامانه اظهارنامه الکترونیکی

سامانه اصلی دریافت اظهارنامه الکترونیکیremission.adliran.ir یا همان ثنا است. با این حال شما برای اینکه یک اظهارنامه را به صورت الکترونیکی منتشر کنید؛ باید حتماً به دفاتر خدمات قضایی مراجعه داشته باشید. همچنین توجه کنید که همکاری با یک وکیل جهت تنظیم متن اظهارنامه و انجام سایر مراحل قانونی آن الزامی است. بنابراین خودتان به تنهایی نمی‌توانید با ورود به سامانه اظهارنامه الکترونیکی نسبت به ثبت اظهارنامه اقدام کنید.

ثبت اظهارنامه قضایی

برای ثبت اظهارنامه قضایی هم رعایت برخی از نکات الزامی است. همانطور که گفتیم بهتر است که احضارنامه شما را یک وکیل حرفه‌ای تنظیم کند. از طرف دیگر تجربه کاری وکیل در زمینه پرونده شما از اهمیت بسیار زیادی برخوردار خواهد بود؛ بنابراین حتماً برای ثبت اظهارنامه قضایی در سامانه مربوطه یک مجموعه حقوقی مطمئن را انتخاب کنید. در حال حاضر مجموعه ملی وکیل امکان همکاری با وکلای حوزه‌های مختلف را برای دادجویان فراهم کرده است و برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.


پیام بگذارید

ملی وکیل سایت مرجع در زمینه های دعوای حقوقی ، تنظیم لایحه ، 

تماس با ما

© تمامی حقوق برای این قالب محفوظ است.
مشاوره سریع حقوقی و وام