دادخواست کیفری دادخواستی است که برای ارائه شکایت کیفری به دادگاه تنظیم می شود که متناسب به آن قاضی یا دادرس رای خود را صادر می کند، در تنظیم دادخواست کیفری باید توجه داشته باشید که به درستی تمام عدله خود را ذکر کنید، پیشنهاد می شود برای تنظیم دادخواست کیفری با مشاوران ما در ارتباط باشید.

دادخواست کیفری چیست؟

شکایت کیفری،شکایتی است که بر علیه کسی که جرمی را مرتکب شده تنظیم میشود و از نظر قانون وی مجرم شناخته شده و برا او مجازات در نظر گرفته میشود.

دادخواست کیفری چیست؟

شکایت کیفری میتواند به دو صورت چاپی و دست نویس باشد وبهتر است که منظم و مرتب باشد و از نظر جمله بندی خوانا باشد.البته زمانی که وکیل کیفری در مسیر پرونده قرار میگیرد شکوائیه ای منظم،دقیق و مستدل به دادگاه ارائه میدهد.

مراحل تنظیم دادخواست کیفری

در ابتدا یکی از مهمترین چالش ها در تنظیم دادخواست توسط اشخاص حقوقی یا کیفری بود آن دعوای است که باید به درستی آن را تشخیص دهند و در صورت کیفری بودنه دعوای اقدام به تنظیم دادخواست کیفری کنند، اما پس از مشخص شدن نوع دعوای برای تنظیم دادخواست کیفری باید مراحل زیر انجام شود .

مراحل تنظیم دادخواست کیفری 

  1. در ابتدا باید مرجع رسیدگی به دادخواست کیفری تعیین شود به دادسرا مرتبطه مراجعه کنید.
  2. امکان تنظیم دادخواست کیفری در هر برگی وجود دارد اما درست آن است که در برگه ای به نام لایحه تنظیم شود.
  3. قبل از رسیدگی پرونده در دادگاه باید پرونده در کلانتری محل وقوع جرم و سپس در دادسرا مربوطه رسیدگی شود و سپس به دادگاه مراجعه شود.
  4. انتخاب وکیل کیفری در دعوای و دادخواست کیفری بسیار مهم است، توجه داشته باشید که بدون حضور و مشاوره وکیل نیز می توانید مراحل دعوای کیفری را پیش ببرید اما بهتر است برای رسیدن به بهترین نتیجه با یک وکیل متخصص در ارتباط باشید.
  5. پس تنظیم دادخواست کیفری باید تمبر باطل کنید که با توجه نوع شکایت می تواند هزینه متغییر باشد.
  6. توجه داشته باشید که اگر به عنوان شاکی اقدام به تنظیم دادخواست کیفری کرده اید با تمام اطلاعات مرتبط با متشاکی یا متهم را به درستی ارائه دهید
  7. تنظیم دادخواست کیفری چه مراحلی دارد:
  8. در تنظیم این شکایت نامه فردی که از او شکایت میشود مشتکی عنه خوانده میشود و باید نام و مشخصات و آدرس کامل او در پرونده درج شود و برای اثبات اعای خود فرد شاکی باید مدارک و اسناد لازم را ارائه دهد.

 

شرایط لازم برای تنظیم دادخواست کیفری :

1.اهلیت داشتن:

در جرایمی که برای رسیدگی به آنها فرد زیان دیده باید شکایت کند شاکی باید اهلیت داشته باشد یعنی دختران 9 سال و پسران 15 سال داشته باشند که البته این سنین مورد قبول دادگاه نیستند و شاکیان نباید زیر18 سال داشته باشند که در غیر این صورت قیم یا ولی آن ها باید برای شکایت اقدام کند.

2.شکایت کردن شاکی:

جرایمی مانند افترا توهین و فحاشی که فاقد جنبه عمومی هستند فقط با شکایت شاکی قابل پیگیری هستند و سریعا بعد از شکایت کردن فرد شاکی پرونده به جریان می افتد و روند قانونی خود را طی میکند .

3.اعلام ضابطین دادگستری:

در جرایمی که جنبه عمومی دارند با گزارش ضابطین دادگستری (ماموران نیروی انتظامی،نیروی مقاومت بسیج،سپاه پاسداران)پرونده به جریان می افتد.

4.اظهار و اقرار متهم

5.جرایم مشهود

تقدیم کردن دادخواست کیفری به دادگاه های کیفری

از فرم دادخواست کیفری معمولا برای دعاوی حقوقی و مالی استفاده میشود ولی گاهی پیش می آید که جرمی صورت گرفته باشد که نیاز است هم در دادگاه کیفری رسیدگی شود و هم دادگاه حقوقی برای مثال شخصی از کسی که جرم خیانت در امانت را مرتکب شده شکایت میکند این دعوا در دادگاه کیفری بررسی میشود.

تقدیم کردن دادخواست کیفری به دادگاه های کیفری

ولی دادگاه کیفری جنبه ی مالی پرونده را بررسی نمیکند و از همین رو قانون گذار اجازه میدهد که برای اینکه روند بررسی پرونده آسان تر شود و شاکی زودتر به حق و حقوق مالی خود برسد جنبه ی مالی پرونده را هم با تقدیم کردن دادخواست در همان دادگاه مطرح کنند در این شرایط هنگامیکه دادگاه مستندات را بررسی کرد و جرم برای دادگاه ثابت شد حکم متهم را صادر میکند و بعد جنبه ی حقوقی پرونده را بررسی میکند.

جرایم از نظر قانونی به چند دسته تقسیم میشوند؟

  1. جرایمی که جنبه خصوصی دارند:که در صورت رضایت شاکی پرونده مختومه میشود
  2. جرایمی که جنبه عمومی دارند:این جرایم به دلیل به دلیل مختل کردن نظم جامعه،جریحه دار کردن افکار و احساس عمومی حتی اگر شاکی پرونده هم رضایت دهد باز هم مجازات مربوط به جنبه ی عمومی جرم اجرا میشود

شکایت کیفری و شکایت حقوقی با هم تفاوت هایی دارند که در این قسمت به آن میپردازیم:

  1. شکایت کیفری مربوط به جرایمی است دادگاه برای مجرم مجازات تعیین میکند ولی در دعاوی حقوقی و شکایت حقوقی مرتکب فقط به جبران خسارت شاکی و انجام تکالیفش ملزم میشود.
  2. شکایت کیفری را بر خلاف شکایت حقوقی در هر برگه ای میتوان نوشت و تقدیم دادگاه کرد ولی اگر دادخواست حقوقی در برگه ای به غیر از برگه ی مخصوص این کار نوشته شود مورد قبول دادگاه قرار نمیگیرد.
  3. دادخواست کیفری بعد از تنظیم ابتدا به دادسرا فرستاده میشود و بعد از بررسی دادسرا و انجام تحقیقات از کلانتری در مرحله ی آخر به دادگاه فرستاده میشود ولی روند بررسی دادخواست حقوقی اینگونه نیست و دادخواست حقوقی مستقیم برای رسیدگی به دادگاه فرستاده میشود.
  4. در شکایت کیفری وجود وکیل کیفری ضروری نیست ولی در شکایت حقوقی حتما باید از یک وکیل کمک گرفت.

پیام بگذارید

ملی وکیل سایت مرجع در زمینه های دعوای حقوقی ، تنظیم لایحه ، 

تماس با ما

© تمامی حقوق برای این قالب محفوظ است.
مشاوره سریع حقوقی و وام