مراجع قانونی به دنبال ناپسند شمردن خرید و فروش اموال دزدی، مجازات مالخری را در نظر گرفته‌اند. اگر فردی به هر دلیلی مرتکب جرم مالخری شود؛ آنگاه باید حتما به سبب جبران جرم مرتکب شده مجازات شود. البته در برخی موارد خاص، مالخر از جرم خود تبرئه خواهد شد. همچنین باید توجه کرد که خریدن اموال دزدی در صورت عدم اطلاع از دزدی بودن این اموال، مجازاتی نخواهد داشت.

در واقع اثبات جرم تنها در صورت آگاهی مجرم از عمل انجام شده صورت خواهد گرفت. همچنین باید توجه کنید که برخی مواقع اثبات جرم مالخری به سبب وجود شرایط خاص امکان پذیر نیست. در ادامه مجازات مالخری و این که چگونه ثابت کنیم مالخر نیستیم؟ را بررسی خواهیم کرد.

مجازات مالخری چیست؟

در قانون مجازات اسلامی برای جرم خرید و فروش اموال سرقتی یا حتی هدیه گرفتن، نگه داشتن، به امانت گرفتن و قبول کردن اموال مسروقه هم مجازات تعیین شده است. در واقع همه این امور در قانون به عنوان مالخری شناخته می‌شوند. فرد مالخر در صورت اثبات جرم و اذعان به اطلاع داشتن از سرقتی بودن اموال، مجازات خواهد شد.

مجازات مالخری چیست؟

مجازات مالخر حبس از شش ماه تا سه سال و همچنین ۷۴ ضربه شلاق است. البته باید توجه کرد که جرم انگاری مالخری تنها در صورتی انجام خواهد شد که فرد به صورت ناخواسته در جریان خرید یا فروش اموال مسروقه که مالک اصلی آن‌ها مشخص نیست قرار نگیرد. در هر صورت، قاضی برای صدور حکم در این زمینه تحقیقات لازم را انجام خواهد داد.

قانون مجازات مالخری

در رابطه با قانون مجازات مالخری، ماده 662 قانون مجازات اسلامی بیان می‌دارد که هر کس با علم و اطلاع یا با وجود قراین اطمینان‌آور به اینکه مال در نتیجه ارتکاب سرقت به دست آمده است؛ آن را به نحوی از انحاء تحصیل یا مخفی یا قبول کند یا مورد معامله قرار دهد؛ به حبس از 6 ماه تا سه سال و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

قانون مجازات مالخری

شکایت از مالخر

برای شکایت از مالخر باید حتما لایحه تنظیم کنید. پس از تنظیم لایحه، امکان شکایت از مالخر در دادگاه وجود خواهد داشت. از آن جایی که مجازات مالخری در قانون تعریف شده است؛ در صورت اثبات مطلع بودن مالخر از سرقتی بودن جنس، آنگاه امکان مجازات و باز پس گیری مال وجود خواهد داشت.

البته در صورتی که در دادگاه فرد متهم به جرم مالخری تبرئه شود؛ آنگاه متهم مجازات نخواهد شد و مال به مالک اصلی بازمی‌گردد.باید توجه کرد که هر گونه دخالت در خرید و فروش مال مسروقه، جرمی غیر قابل بازگشت خواهد بود؛ اما به هر حال اثبات مالخری در دادگاه دشوار است.

رضایت شاکی در جرم مالخری

باید توجه کرد که در قانون مجازات اسلامی جرم مالخری، جرمی مستقل است و رضایت شاکی تاثیری بر روند اعاده دادرسی نخواهد گذاشت. بنابراین جرم مالخری جنبه خصوصی ندارد و در صورت اثبات جرم، حتی با وجود رضایت دادن شاکی، همچنان فرد مجرم مجازات خواهد شد. تنها در صورتی امکان تبرئه مجرم از جرم وجود دارد که در دادگاه ثابت شود؛ آگاهی از مسروقه بودن مال وجود نداشته است.

البته شما برای اثبات عدم آگاهی از مسروقه بودن مال و همچنین دفاع از خود در برابر اتهام وارده در دادگاه، می‌توانید یک سری اقدامات ویژه انجام بدهید. از جمله اقدامات لازم برای جلوگیری از مجازات به جرم مالخری، همکاری با یک وکیل کیفری حرفه‌ای در این زمینه است. بنابراین با در نظر گرفتن شرایط، سعی کنید از اتهام وارده به خود تبرئه شوید.

دفاع از اتهام مالخری

زمانی امکان دفاع از اتهام مالخری در دادگاه وجود دارد که خریدار اطلاعی از منشا اصلی مال نداشته باشد. در چنین شرایطی می‌توان ثابت کرد که به علت عدم آگاهی خریدار، جرم مالخری روی نداده است.

همچنین وکلا در دادگاه با ارائه برخی از شواهد و مدارک، عدم آگاهی خریدار از مسروقه بودن مال را اثبات می‌کنند.شما هم می‌توانید برای دریافت مشاوره در زمینه دفاع از اتهام مالخری، با وکلای ملی وکیل به صورت حضوری یا آنلاین مشورت کنید.

نمونه رای مجازات مالخری

در ادامه یک نمونه صدور رای تجدید نظر خواسته از دادنامه شماره مشخص به جرم مالخری و همچنین صدور حکم نهایی در این زمینه از طرف دادگاه را مشاهده میکنید:

نمونه رای مجازات مالخری

گردشکار به تاریخ 1399.9.22 در وقت فوق العاده شعبه دادگاه تجدید نظر استان تهران به تصدی امضا کنندگان ذیل تشکیل پرونده کلاسه بایگانی تحت نظر است دادگاه با عنایت به جامع اوراق و محتویات پرونده و نظر به استجازه ریاست محترم قوه قضائیه از محضر مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) :

مبنی بر عدم لزوم رعایت مقررات بند «ب» ماده ۶۶۲ جرم مالخری قانون ایین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات بعدی از حیث تعیین و تشکیل جلسه دادرسی و در نظر گرفتن گزارش تهیه شده از جریان رسیدگی پس از مشاوره اقدام دیگری را لازم و ضروری ندانسته و با اعلام ختم رسیدگی و استعانت از ذات باری تعالی و تکیه بر وجدان وشرف بشرح ذیل مبادرت به صدور رای می نماید.


پیام بگذارید

ملی وکیل سایت مرجع در زمینه های دعوای حقوقی ، تنظیم لایحه ، 

تماس با ما

© تمامی حقوق برای این قالب محفوظ است.
مشاوره سریع حقوقی و وام