انعقاد قرارداد رهنی از جمله مسائل حقوقی در حوزه وثیقه گذاری و ضمانت بازپرداخت دین است که برای حفظ حقوق طرفین، اشراف داشتن به دانش حقوقی در حوزه این مسئله اهمیت بسیار زیادی دارد. در واقع هر زمان که دو طرف قرارداد سعی داشته باشند که بر اساس یک قرارداد رهنی، برای بازپرداخت بدهی خود به طرف مقابل تضمین بدهند؛ باید حتما از حقوق خود آگاه باشند.

در ذهن عموم، قراردادهای رهنی محدود به تبادلات ملک و املاک شده‌اند. اما به هر حال، صرفا معنای رهن و قرارداد رهنی به این موارد محدود نیست. بهتر است هر زمان که نیاز به ثبت یک قرارداد رهنی در مراجع قانونی داشتید؛ با یک وکیل حرفه‌ای مشورت کنید. همچنین توجه داشته باشید که وکلای مجموعه ملی وکیل در ادامه شرح مفصلی از ماهیت قرارداد رهنی ارائه کرده‌اند.

قرارداد رهنی چیست؟

قرارداد رهنی بر پایه تبادلات مال و اموال به عنوان وثیقه است. در واقع طرف راهن یا رهن دهنده، مالی را به ازای ضمانت بازگرداندن دین خود به مرتهن یا رهن گیرنده میدهد. در این بین مال به وثیقه گذاشته شده یا همان مبلغ تبادل شده بین دو طرف قرارداد، رهینه یا مرهون نام دارد. به واسطه جا به جایی این مال بین رهن دهنده و رهن گیرنده، به گونه‌ای بازگشت وجه بدهی تضمین خواهد شد.

قرارداد رهنی چیست؟

همچنین در تعریف ساده چیستی قرارداد رهنی، می‌توان گفت که این نوع قرارداد بین دو طرف به عنوان وثیقه به کار گرفته می‌شود. در واقع روند کار به این صورت است که فرد بدهکار مالی را به طلبکار می‌دهد تا در صورت پرداخت نکردن بدهی خود، طلبکار از این مال به عنوان طلبش بهره ببرد.

قرارداد رهنی بانک

برای ارائه وثیقه به بانک و همچنین دریافت وجه به عنوان وام، باید قرارداد رهنی بانکی برقرار شود. در واقع شما با ارائه سند ملکی به بانک، به سادگی می‌توانید وام بانکی دریافت کنید. همچنین باید توجه داشته باشید که دریافت وام از بانک با وثیقه سند ملکی، به معنای امکان استفاده از ملک در صورت عدم پرداخت اقساط توسط وام گیرنده است.

قرارداد رهنی بانک

قانون قرارداد رهنی

در قانون مدنی به تفصیل، درباره شرایط انعقاد قرارداد رهنی توضیح داده شده است. ماده ۷۷۱ قانون مدنی می‌گوید قراردادی که در آن فرد مدیون مالی را به عنوان وثیقه به طلبکار می‌دهد؛ رهن نام دارد. به عبارت ساده‌تر وقتی شخصی به دیگری بدهی دارد؛ مالی را به عنوان وثیقه به او می‌دهد تا طلبکار بتواند در صورت پس نگرفتن مالش یا دریافت نکردن طلبش، طلب خود را از آن مال وصول کند.

همچنین باید توجه کرد که طبق ماده ۷۷۷ قانون مدنی، در ضمن عقد رهن یا به موجب عقد علیحده ممکن است راهن مرتهن را وکیل ملکی کند که اگر در موعد مقرر راهن قرض خود را اداء ننموده‌ مرتهن از عین مرهونه یا قیمت آن طلب خود را استیفاء کند. همچنین ممکن است قرارداد وکالت مزبور بعد از فوت مرتهن با ورثه او باشد و بالاخره ممکن ‌است که وکالت به شخص ثالث داده شود.

بنابراین مطابق ماده ۷۷۹ قانون مدنی، هرگاه مرتهن برای فروش عین مرهونه وکالت نداشته باشد و راهن هم برای فروش آن و اداء دین حاضر نگردد؛ مرتهن به حاکم رجوع می نماید تا اجبار به بیع یا اداء دین به نحو دیگر بکند.

شرایط قرارداد رهنی

برای انعقاد قرارداد رهنی در مراجع قانونی یا بانک، دفاتر املاک و غیره، حتما باید شرایط زیر برقرار باشد.البته در صورتی که هر یک از این شرایط برقرار نشود؛ می‌توانید با وکلای مجموعه ملی وکیل به صورت آنلاین یا تلفنی مشورت کنید. در ادامه شرایط انعقاد قرارداد رهنی را عنوان کرده‌ایم:

شرایط قرارداد رهنی

  • قابلیّت فروش رهینه
  • وجود قرارداد تا زمان ادای دِین
  • قبض وثیقه توسط مرتهن
  • تلف وثیقه
  • عین معیّن بودن وثیقه
  • وجود دِین

نمونه قرارداد رهن بابت تضمین

در اینجا یک نمونه نمونه قرارداد رهن بابت تضمین ارائه کرده‌ایم:

  • ماده ۵ موضوع مال مرهون

راهن به منظور تأدیه کامل بدهی فوق تمام ششدانگ یک باب آپارتمان مسکونی دارای پلاک ثبتی …. مورد ثبت سند مالکیت شماره عرصه و اعیان با برق شماره پرونده مورخ . صادره بنام خود اعم از و آب شماره اشتراک شهری شماره به موجب سند شماره . مورخ ثبت شده در دفترخانه اسناد رسمی شماره در رهن قرار داد.

  • ماده ۶ تعهدات طرفین

راهن موضوع مرهون را نزد طی مدت مرقوم در رهن و وثیقه قرارداده و می دهد و در صورتی فک رهن و رفع توثیق میگردد که بدهکار کلیه اقساط بدهی خود را بپردازد و در طول مدت رهن بدهکار (راهن) حق هیچگونه نقل و انتقال ولو بعنوان صلح حقوق و وکالت و غیره را نسبت به مورد رهن جزئاً و كلاً ندارد مگر در مورد رهن مکرر با مجوز مرتهن سابق

۱-۶ مرتهن حق دارد در صورت عدم تأدیه قسمتی یا تمام دین در سررسید مقرر بدون نیاز به ارائه دلیل و با مراجعه به محاکم و اقدامات قانونی به استناد این قرارداد راساً نسبت به صدور اجرائیه از تاریخ سررسید بر طبق ماده ۳۴ قانون ثبت اسناد و املاک جهت تامین دین اقدام نموده و در هر مرحله حق اعتراض از رهن را دارد در صورتیکه دین راهن طبق مفاد قراردادهای منعقده به مرتهن حال شود وی حق دارد برای وصول مطالبات خود و استیفاء دین از مورد رهن طبق مقررات اسناد رسمی اجرائیه صادر نماید.

۲-۶ راهن (بدهکار) ضمن عقد لازم و خارج و عقد حاضر به مرتهن (سازمان وکالت تام و بلاعزل و با حق توکیل به غیر ولو مكرر داده و می دهد که ۱-۲-۶ وی را به هزینه راهن معادل مانده بدهی در قبال حوادث فوت و از کارافتادگی بیمه عمر زمانی نماید.


پیام بگذارید

ملی وکیل سایت مرجع در زمینه های دعوای حقوقی ، تنظیم لایحه ، 

تماس با ما

© تمامی حقوق برای این قالب محفوظ است.
مشاوره سریع حقوقی و وام