افراز ملک از مباحث پیچیده حقوقی است که همواره باید برای انجام آن در انتظار رای دادگاه باقی ماند. همچنین از آن جایی که معمولا روند دادرسی برای افراز ملک شریکی ممکن است تا حدودی زمان بر باشد؛ بنابراین باید حتما در مسیر افراز ملک از یک وکیل ملکی حرفه‌ای کمک بگیرید.

نکته دیگری که در مورد افراز انواع ملک مشاع وجود دارد؛ اهمیت تقسیم سهام هر یک از شرکا به همان شکلی است که از ابتدا وجود داشته است. همچنین باید توجه کرد که افراز انواع ملک، ممکن است از برخی لحاظ با یک دیگر تفاوت داشته باشد. در ادامه شرح دقیقی از نحوه افراز انواع ملک مشاع ارائه کرده‌ایم.

افراز ملک چیست؟

افراز ملک یک فرایند حقوقی است که بر اساس آن املاک شریکی بین چند نفر، بین آن‌ها بر اساس سهم هر نفر تقسیم می‌شوند. در تعریف حقوقی، افراز ملک مشاع به معنای تفکیک سهام مشاعی افراد از املاک مشخص و تقسیم کردن آن بین تمام شرکا است.

افراز ملک چیست؟

بر اساس افراز ملک مشاع، سهم هر یک از مشترکان به آن‌ها اختصاص پیدا خواهد کرد. تنها نکته مهم در مورد افراز در ملک این است که طی فرآیند جداسازی سهام هر یک از طرفین شریک، بهتر است که یک وکیل افراز روند پرونده را بررسی و پیگیری کند.

افراز ملک مشاع از طریق دادگاه

در دادگاه افراز ملک مشاع، با توجه به مقررات مصوب و توافقات بین مالکان صورت میگیرد. البته در صورتی که بین مالکان توافق صورت نگیرد؛ آن گاه تفکیک ملک و همچنین جدا کردن مالکیت‌ها با نظر قاضی یا رای دادستان صورت خواهد گرفت.

افراز ملک مشاع از طریق دادگاه

همچنین باید توجه کنید که معمولا دلیل ورود پرونده‌های افراز ملک مشاع از طریق دادگاه، ابعاد نامناسب، ویژگی ‌های معماری خاص یا محدودیت ‌های قانونی ملک است. در چنین شرایطی دادگاه مواد پرونده را به صورت کامل بررسی می‌کند و در نهایت رای دادستان تعیین کننده وضعیت نهایی خواهد بود.

افراز ملک کشاورزی

افراز ملک کشاورزی معمولا یکی از رایج‌ترین پرونده‌ها در این حوزه است. در واقع برای افراز در ملک‌های کشاورزی باید حتما به مقررات توجه کرد. از جمله مقررات افراز ملک کشاورزی، عدم امکان تقسیم زمین ۱۰۰۰ متری به دو قطعه ۵۰۰ متری است. همچنین باید توجه کرد که در صورت نیاز به افراز زمین کشاورزی، میتوان آن را به سه دانگ مشاعلی تبدیل کرد.

افراز ملک ورثه‌ای

افراز ملک ورثه‌ای در صورتی اتفاق می‌افتد که ورثه بر سر تقسیم اموال پس از فوت صاحب ملک، به توافق و تفاهم نرسند. همچنین باید توجه کرد که این اتفاق معمولا در صورتی می‌افتد که صاحب ملک بیش از یک فرزند داشته باشد. در صورت وجود یک ورثه یا یک فرزند، اموال به صورت مستقیم به نام او انتقال پیدا خواهند کرد.

افراز ملک تجاری

افراز ملک تجاری هم بر اساس ماده ۵۷۱ حقوق مدنی و توسط رای دادگاه انجام خواهد شد. همچنین باید توجه داشته باشید که افراز ملک‌های تجاری بر اساس تقسیم نامه که عبارت است از سند رسمی یا عادی، انجام خواهد شد. توجه کنید که تا زمان صدور رای دادگاه، هیچکدام از مالکین اجازه تصرف در ملک مشاع را نخواهند داشت.

شرایط افراز ملک

از جمله مهم‌ترین شرایط افراز در ملک وجود سند و غیر منقول بودن مال است. همچنین برای مال غیر منقول مشاعی نباید سند مالکیت معارض وجود داشته باشد.

بنابراین افراز در ملک بدون سند، زمانی ممکن است که دادگاه در خصوص حقانیت مالکیت شرکا رای صادر کند. در چنین شرایطی مشورت گرفتن از یک وکیل ملکی حرفه‌ای می‌تواند بسیار راهگشا باشد. در حال حاضر مجموعه ملی وکیل شرایط لازم برای دریافت مشاوره از وکیل ملکی در زمینه افراز ملک را فراهم کرده است.

نمونه رای افراز ملک مشاع

در خصوص دعوی خواهان الف.خ. به طرفیت خوانده آقای الف.خ. به قیمومیت م.خ. به خواسته تقسیم مال مشاع یک سهم از هشت سهم شش دانگ یک قطعه باغ گیلاس به پلاک … فرعی از سنگ 6 اصلی مقوم به 51/000/000 ریال با توجه به اینکه یکی از خوانده‌ها محجور می‌باشد، بدین شرح که خواهان با تقدیم دادخواستی اظهار داشته به موجب سند رسمی شماره … اینجانب ملکی با مشخصات مرقوم به صورت مشاعی با خواندگان شریک می‌باشم …

تقاضای افراز مقدار سهمی خود از پلاک مزبور را دارم …حال با عنایت به دادخواست تقدیمی خواهان به شرح خواسته و توجهاً به نظریه کارشناس رسمی دادگستری که در آن قید گردیده

(… بر اساس ماده 571 قانون مدنی و قواعد عمومی ثبتی تا زمانیکه ملکی مشاعی افراز یا تفکیک نگردیده است اشاعه مالکیت به حالت خود باقی است و هر کدام از مالکین در ذرات و آنات ملک مشاعی شریک می‌باشند و تا زمانیکه تصرفات مفروزی قلع و قمع نگردد افراز پلاک ثبتی موصوف مقدور نمی‌باشد…)

که نسبت به نظریه موصوف اعتراض ولیکن هزینه هیئت کارشناسی علیرغم ابلاغ واریز نگردیده، فلذا با عنایت به اینکه مقدمه افراز، قلع و قمع مستحدثات مربوطه پلاک مبحوث عنه می‌باشد، علیهذا دعوی مطروحه به کیفیت حاضر قابلیت استماع را نداشته، دادگاه مستنداً به ماده 2 قانون آئین دادرسی در امور مدنی قرار رد دعوا را صادر و اعلام می‌دارد. قرار صادره حداکثر ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران است.

رئیس شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی بخش رودبارقصران – مهرطلب


پیام بگذارید

ملی وکیل سایت مرجع در زمینه های دعوای حقوقی ، تنظیم لایحه ، 

تماس با ما

© تمامی حقوق برای این قالب محفوظ است.
مشاوره سریع حقوقی و وام