استفاده از وثیقه زندانی در دادگاه امری رایج است که معمولا با هدف آزادسازی یا تخفیف مجازات زندانی انجام میشود. در واقع زندانیها باید تا زمانی که حکم آنها برقرار است در زندان بمانند و وثیقه تنها یک وسیله قانونی است که به واسطه آن میتوان زندانی را از زندان آزاد کرد.
با این حال گذاشتن وثیقه به همین سادگی نبوده و برای انجام این کار باید با شرایط قانونی آن آشنایی داشته باشید. همچنین از آنجایی که وثیقه معمولاً اعتبار موقتی دارد؛ زندانی به قید وثیقه نمیتواند برای طولانی مدت آزاد بماند. در ادامه توضیحات کاملی در رابطه با نحوه گذاشتن وثیقه و همچنین شرایط انجام این کار ارائه کردهایم.
وثیقه زندانی شامل انواع مال منقول و غیرمنقول، ضمانتنامه بانکی، وجه نقد و غیره است. در واقع با استفاده از وثیقه میتوان زندانی را برای مدت مشخصی از زندان آزاد کرد. البته وثیقه گذاشتن شرایط مشخصی در قانون اساسی دارد و قاضی باید شخصاً وثیقه لازم را تعیین کند. همچنین اکثر قضات صرفاً اسناد یا اموال غیرمنقول را به عنوان وثیقه قبول میکنند.
به طور مثال خانه افراد از جمله اموالی است که میتوان آن را به عنوان وثیقه قرار داد. همچنین از آنجایی که وثیقه تضمین کننده بازگشت زندانی برای ادامه اجرای حکم و همچنین جبران خسارات آن است؛ بنابراین باید حتما وثیقه مورد نظر دادگاه ارزش بالایی هم داشته باشد.
وثیقه گذاشتن برای زندانی شرایط خاصی دارد که همه افراد از پس آن بر نخواهند آمد. با این حال در صورت وجود شرایط، زندانیان میتوانند از این فرصت برای آزادی استفاده کنند. در ادامه به صورت کامل شرایط لازم برای گذاشتن وثیقه زندانی را شرح دادهایم:
وثیقه زندانی میتواند وجه نقد، ضمانتنامه بانکی، مال منقول یا غیرمنقول باشد.
مبلغ وثیقه را مراجع قانونی تعیین میکنند و سپس قرار وثیقه صادر میشود. بنابراین میزان ارزش وثیقه کاملاً به جرم زندانی و همچنین روند پرونده در دادگاه بستگی خواهد داشت.
در صورتی که زندانی پس از پایان مدت قرار وثیقه در زندان حضور پیدا نکند؛ آنگاه مسئولیت بازگشت زندانی با وثیقه گذار خواهد بود و اگر وثیقه گذار خود زندانی باشد؛ اموال او بدون معطلی ظبط میشوند. اما اگر وثیقه گذار شخص دیگری باشد؛ دادگاه به او مهلت میدهد تا زندانی را تسلیم کند و در همین فاصله اگر وثیقه گذار نتواند زندانی را تحویل بدهد؛ پس از مدت ۲۰ روز اموال او ضبط خواهد شد.
بیشتر بخوانید : سند ملکی جهت ضمانت دادگاه
در صورتی که ارزش اموال وثیقه بیشتر از مبلغ تعیین شده توسط دادگاه باشد؛ پس از ضبط اموال، مبلغ مازاد به وثیقه گذار تحویل داده میشود.
باید توجه کنید که برای گذاشتن وثیقه در مرحله اول به حکم دادسرا نیاز وجود دارد.بنابراین پس از صدور قرار وثیقه از طرف دادگاه و مشخص شدن مبلغ آن، فرد وثیقه گذار میتواند سند یا وثیقه خود را به مرجع قضایی تحویل دهد. پس از اینکه دادگاه وثیقه را دریافت کند؛ ارزش آن را بررسی کرده و در صورت تایید دادگاه حکم آزادی زندانی آماده خواهد شد.
همچنین از آنجایی که شرایط وثیقه گذاشتن با توجه به نوع جرم متهم متفاوت است؛ گاهی اوقات ممکن است که دادگاه از متهم بخواهد به صورت مکرر در دادسرا حاضر شده و وثیقه خود را تمدید کند. همچنین برای طی مراحل ارائه وثیقه زندانی میتوانید از وکلای مجموعه ملی وکیل مشاوره دریافت کنید.
وجود مدارک زیر برای گذاشتن وثیقه در دادگاه الزامی خواهد بود:
انواع وثیقه زندانیان با توجه به حکم و نظر دادگاه تعیین خواهد شد؛ با این حال برای ارائه وثیقه به دادگاه میتوان از موارد زیر استفاده کرد:
سند تملیک: سندی که مالکیت یک ملک را به اسم فرد خاصی ثبت کرده است.
سند قابل معامله: سندی که به مالک اصلی اجازه بدهد؛ ملک خود را به فرد دیگری واگذار کند.
سند وام: سندی که نشان میدهد شخصی ملک را به عنوان تضمین برای دریافت وام در اختیار بانک یا سازمان مالی دیگر قرار داده است.
سند اجاره ای : سندی که اجازه استفاده از ملک را به شخص دیگری بدهد.
سند مشاع: سندی که بین شرکا در یک ملک تنظیم شده است.
سند رهن: سندی که ملک را به عنوان تضمین برای دریافت وام از یک بانک یا سازمان مالی دیگر استفاده میکند.
وثیقه زندانی به عنوان ضمانت برای بازگشت زندانی و تحمل حبس یا انجام حکم توسط قاضی در نظر گرفته می شود تا فرد متهم بتواند برای برخی کار ها به خازج زندان برود یا در طول مدت زمان فرا رسیدن دادگاه بتوانند خارج از زندان بماند، این وثیقه زندانی در جرایم سنگین سند یا وام می باشد که باید به عنوان ضمانت در رهن دادگاه باقی بماند.
مراجع قضایی، طول دوران محکومیت زندانیان را با توجه به نوع جرم ارتکابی و شدت و ضعف آن تعیین می کنند. اما دوران محکومیت ممکن است با توجه رفتار مناسب زندانی و یا اقدامات او برای جبران جرایمش، کاهش پیدا کند. البته در این دوران زندانی حق دریافت مرخصی نیز دارد که ممکن است برای موارد اضطراری و یا دیدن خانواده باشد که در این موارد وکیل متخصص کیفری به وی کمک می کند.
مرجع قضایی مبلغی به عنوان وثیقه زندانی برای آزادی او تعیین می کند که به عنوان ضمانت بازگشت به شمار می رود. معمولا سند برای وثیقه زندانی، معتبر ترین نوع وثیقه از نظر مراجع قانونی است.
در این مقاله به موضوع سند برای وثیقه زندانی می پردازیم.
برای بررسی موضوع سند برای وثیقه زندانی بایستی اول به توضیح معنای وثیقه بپردازیم:
“وثیقه یا قرار وثیقه، مال یا دارایی منقول یا غیر منقولی می باشد که مراجع قضایی به عنوان قرار تامین کیفری از متهم می گیرند و اگر متهم در مرجع قضایی حاضر نشود، این وثیقه ضبط می شود”
مقدار وثیقه برای آزادی زندانی توسط مقام قضایی تعیین می شود. که بستگی به نوع جرم ارتکابی و شدت و ضعف آن دارد. وثیقه های مختلفی برای آزادی زندانی وجود دارد اما از نظر دادگاه، اموال غیر منقول مانند ملک، معتبر تر است.
در این موارد، وثیقه گذار، شخص ثالث نیز می تواند باشد. شخص ثالث در این موقعیت باید پس از پایان زمان مرخصی فرد زندانی، او را به مراجع قضایی معرفی کند. در صورتی که ظرف 20 روز، معرفی متهم انجام نشود، وثیقه ضبط شده، ارزش مال ارزیابی می شود. پس از آن ملکی که سند آن به دادگاه تسلیم شده است، توقیف می شود و توسط قوه قضاییه به فروش می رسد.پس از فروش ملک، ما به التفاوت قیمت ملک با خسارت زندانی، به صاحب سند که ضامن متهم یا خود اوست، پرداخت می شود.
همه افراد سند مناسب برای وثیقه زندانی را ندارند. از طرفی تهیه این نوع وثیقه نیز کار دشواری است زیرا که موضوع آزادی موقت زندانی از نظر کیفری ریسک زیادی دارد و همانطور که گفتیم اگر وثیقه گذار نتواند فرد زندانی را به موقع و پس از پایان زمان مرخصی اش به مراجع قضایی معرفی کند، وثیقه او ضبط می شود.
از طرفی ارتکاب جرم پس از آزادی موقت در بین بزهکاران با جرائم متعدد رواج بسیاری دارد. به همین دلیل خیلی از افراد حاضر نیستند تن به گذاشتن وثیقه برای دیگران بدهند.
البته کسانی هم هستند که توانایی مالی گذاشتن سند برای وثیقه را دارند؛ اما سند این افراد در رهن بانک بوده و یا برای تضمین معاملاتی مانند خرید خودرو و غیره، قابل استفاده به عنوان وثیقه زندانی نیست.
شما می توانید برای مشاوره با وکیل امور کیفری با شماره های درج شده در باپان مقاله تماس حاصل فرمایید.
در این موارد میتوان از سند اجاره ای نیز استفاده کرد. در قانون اجاره کردن سند غیر قانونی نبوده و میتوان از موسسات حقوقی برای امور مختلف، مانند سند برای وثیقه زندانی، سند اجاره کرد.
موسسه حقوقی ملی وکیل یکی از موسسات معتبر در این زمینه است که به کسانی که به سند برای وثیقه زندانی نیاز دارند، سند مورد تایید دادگاه اجاره می دهد.اگر می خواهید در این زمینه اطلاعات بهتری داشته باشید مقاله ” اجاره سند برای دادسرا” را از دست ندهید.
اگر قصد سند گذاری برای آزادی موقت و یا مرخصی زندانی دارید بهتر است ابتدا با افراد با تجربه در زمینه وثیقه گذاری مشورت کنید. متخصصین این زمینه به خوبی می دانند که چه نوع سندی معتبر بوده و از کجا می توان بهترین سند برای اجاره را تهیه کرد.
مشاورین موسسه حقوقی راهیان عدالت، با سالها تجربه در زمینه وثیقه گذاری پرونده های کیفری آماده پاسخگویی به تمام سوالات شما در زمینه سند برای وثیقه زندانی و همینطور اجاره سند معتبر برای مقاصد گوناگون هستند.
پیام بگذارید