وکیل جعل کسیت؟

وکیل جعل وکیلی است که در امور کیفری تخصص دارد و از شاخه های گسترده ی علم وکالت به صورت تخصصی در حوزه ی جنایی فعالیت میکند و تسلط کافی به قوانین و مقررات جرائم کیفری دارد.

جعل کردن جزو جرائمی محسوب میشود که غیر قابل گذشت است و تعداد پرونده هایی که در این حوزه وجود دارد و در دادگاه بررسی میشود هرروزه در حال افزایش است.

درباره ی اینکه جعل چیست و چه مصداق هایی دارد در ادامه به طور مفصل توضیح خواهیم داد اما لازم است در این قسمت این نکته را ذکر کنیم که جرم جعل دامنه ی بسیار گسترده ای دارد به همین دلیل در این قبیل پرونده ها نیاز است از وکیلی کمک بگیریم که دراین زمینه دانش و تجربه ی کافی داشته باشد و از تمام پیچ و خم های این پرونده ها مطلع باشد تا بتواند مارا به بهترین نتیجه برساند.

 

جعل چیست؟

جعل در لغت به معنی ایجاد کردن،خلق کردن و یا تغیر دادن و یا چیزی را خلاف واقعیت نشان دادن.

در اصطلاح حقوقی هم به معنای ساختن چیزی مثل سند به یکی از راه های پیش بینی شده در قانون بر خلاف حقیقت و به ضرر شخص دیگر.

انواع جعل:

جعل معنوی یا همان مفادی فقط در اسناد رسمی اتفاق می افتد زیرا در اسناد عادی خود امضاء کنندگان دخالت مستقیم در تنظیم سند دارند و سند در حضور آنها تنظیم میشود به همین خاطر نمیتوانند ادعایی در خصوص اشتباه بودن و یا دست بردن و تحریف سند داشته باشند ولی در اسناد رسمی این شرایط وجود ندارد به همین خاطر جعل کردن آن به راحتی قابل انجام است.

بر اساس ماده 534 قانون مجازات اسلامی: ” هر یک از کارکنان ادارات دولتی و مراجع قضائی و مامورین به خدمات عمومی که در تحریر نوشته ‌ها و قراردادهای راجع به وظایفشان ‌مرتکب جعل و تزویر شوند ، اعم از اینکه موضوع یا مضمون آن را تغییر دهند یا گفته و نوشته یکی از مقامات رسمی ، مهر یا تقریرات یکی از طرفین را ‌تحریف کنند یا امر باطلی را صحیح یا صحیحی را باطل یا چیزی را که بدان اقرار نشده است .

اقرار شده جلوه دهند علاوه بر مجازات‌های اداری و جبران ‌خسارت وارده به حبس از یک تا پنج سال یا شش تا سی میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد ” .

جعل مادی در واقع همان است که در قانون 523 قانون مجازات اسلامی با معنای جعل و تزویر بررسی شده است:”جعل و تزویر عبارتند از ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا جعل امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی،خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا اثبات کردن یا تقدیم و تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته ای به نوشته ای دیگر یا به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن و نظایر این ها به قصد تقلب ”

تفاوت جعل معنوی و جعل مادی:

جعل در هر شکلی باشد چه مادی و چه معنوی احکام و پیامدهای یکسانی دارد ولی سوالی که در این قسمت پیش می آید این است که جعل مادی و جعل معنوی در عمل چه تفاوتی با هم دارند؟

هنگامیکه ادعای جعل مطرح میشود و برای آن پرونده ای باز میشود اگر پرونده ی جعل مادی باشد شیوه ی رسیدگی کردن به آن با نحوه ی رسیدگی به پرونده جعل معنوی متفاوت است.

برای مثال در جعل مادی اصالت امضا و خط را بررسی میکنند اما در جعل معنوی امضا و خط مورد پذیرش شاکی است ولی ادعا میکند متن سند با آنچه که نزد مامور رسمی گفته یا واقع شده تفاوت دارد.

مصداق های جرم جعل کدامند:

  • ساختن نوشته یا اسناد
  • کپی کردن امضا یا مهر افراد
  • خراشیدن یا تراشیدن (خراشیدن، از بین بردن یک جزء کلمه است ولی تراشیدن، از بین بردن تمام کلمه است.)
  • الحاق (اضافه کردن یک نوشته و یا حرف در سند)
  • از بین بردن یا سیاه کردن قسمتی از نوشته
  • ایجاد تغییر در تاریخ سند (مثلا تاریخ چک را تغییر داده و آن را یک هفته جو بیندازد.)
  • متصل کردن نوشته ای به نوشته دیگر (چسباندن دو نوشته متفاوت.)
  • قلم بردن (تغییر دادن و تبدیل حرف ها و کلمه ها. مثلا حرف ۱ را به ۲ تغییر دهد.)

از جعل کردن در چه مواردی استفاده میشود:

  1. جعل کردن حکم،امضاء و یادستخط مقامات دولتی
  2. جعل کردن مهر،نماد و یا تمبر نهاد ها ، موسسات دولتی،تجارتخانه ها و نهاد های انقلابی
  3. جعل کردن حکم دادگاه ،اسناد، حواله هایی که از خزانه دولتی صادر میشوند و یا علامتی که برای تعین عیار طلا و نقره بکار برده میشود.
  4. جعل کردن اسکناس هاس داخلی و یا خارجی
  5. جعل کرم مدرک تحصیلی
  6. جعل کردن اسناد و و نوشته های غیررسمی
  7. جعل کردن اسناد و مدارک رسمی
  8. جعل کردن گواهی پزشکی
  9. عکس برداری از اوراق و مدارک
  10. گواهی نامه ی جعلی صادر کردن

جعل کرد فوتوکپی اسناد اشخاص جرم محسوب میشود؟

این مبحث جزو مباحثی است که بر سر آن اختلافات زیادی وجود دارد اما طبق نظریه مشورتی شماره 6/3/1375/7/1006 اگر کسی با فتوکپی و یا عکسی که از سندی در دست دارد مشخاصات خود را به جای صاحب اصلی آن روی مدارک درج کند و از آن استفاده کند مرتکب جرمی نشده زیرا فوتوکپی به تنهایی فاقد اعتبار است و یک کاغذ عادی محسوب میشود ولی اگر سند و کپی برابر اصل شده باشد و بعد از اینکه برابر اصل شده در آن جعل کرده باشند در اینجا جرم جعل اتفاق افتاده و کسی که این کار را انجام داده مجرم محسوب میشود.

مهلت شکایت کردن علیه جرم جعل:

با توجه به قانون در صورت قابل گذشت بود جرم شاکی یک سال بعد از فهمیدن این امر که جرم جعل رخ داده است مهلت دارد تا شکایت کند و بعد از گذشت یک سال دیگر به شکایت او رسیدگی نمیشود و دعوای مطرح شده قابلیت پیگیری کردن را ندارد.البته این نکته نیز حائز اهمیت است که قابل گذشت بودن جرم جعل فقط مربوط به اسناد عادی میشود و فقط در این قبیل از اسناد شاکی یک سال زمان دارد تا شکایت دارد.

اسناد غیر رسمی شامل این مرور زمان نمیشوند زیرا این اسناد جزو اسناد قابل گذشت محسوب نمیشوند و شاکی بعد از اطلاع از وقوع جرم حتی تا چندین سال هم مهلت شکایت دارد و میتواند بعد از گذشت چندین سال شکایت خود را مطرح کرده و پرونده را در مراجع قضائی به جریان بیاندازد.

 

 


پیام بگذارید

ملی وکیل سایت مرجع در زمینه های دعوای حقوقی ، تنظیم لایحه ، 

تماس با ما

© تمامی حقوق برای این قالب محفوظ است.
مشاوره سریع حقوقی و وام